E-BelgeZorunlu Kullanım Kapsamı
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğ kapsamında e-İrsaliye, e-Arşiv ve e-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarına zorunlu geçiş için aranan şartlarda değişikliğe gidildi. İşte yayınlanan yeni tebliğde e-Belge sistemlerine geçiş için şartlar:
- 2021yılı brüt satış hasılatı 4 milyon TL, 2022 ve sonrasındaki yıllarda satışhasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin elektronik faturaya geçişizorunlu hale getirildi. Yeni tebliğ yayınlanmadan önce aranan satış hasılatsınırı 5 milyon TL idi.
- Eski tebliğe göre vergi mükellefi olmayan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’yi geçmesi ve vergi mükellefi olan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarının da 30 bin TL’yi geçmesi halinde e-Arşiv uygulamasına geçiş zorunlu idi. Aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayan taraflara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL’ye indirildi. Vergi mükellefi olan taraflara karşı düzenlenen toplam fatura tutarı ise Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi. Fatura kesme sınırı her sene Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenir ve 2022 yılı için 2000 TL’dir.
- Kültür ve Turizm Bakanlığından veya belediyelerden yatırım ya da işletme belgesi alan ve konaklama hizmeti veren oteller için, e-Fatura kullanımı zorunlu hale getirildi.
- Eski tebliğe göre irsaliye belgesi olarak e-Arşiv faturanın kağıt çıktısı ve ÖKC fatura bilgi fişi gibi belgeler kullanılabiliyordu. Yayınlanan yeni tebliğe göre sevk irsaliye ile de sevk yapılabilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun ve özel bir kod içeren bir belge olması zorunlu hale getirildi.
- 509numaralı Vergi Usulü Kanunu tebliği yayınlanmadan önce e-İrsaliye uygulamasına geçiş yapabilmek için 25 milyon TL sınırı vardı. Yayınlanan yeni tebliğ ile beraber 2021 yılı cirosu 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar için e-İrsaliye uygulamasına geçiş zorunlu oldu.
- Demir, çelik veya çelik eşyaların ihracat, imalat veya ithalatını yapan firmalar içine-Fatura kullanıcısı olma şartı aranmaksızın e-İrsaliye uygulamasına geçiş şartı getirildi.
- Önceden döviz alım satım işlemleri için ‘e-Döviz alım satım belgesi’ isminde bir belge kullanılırdı. Bu belgenin adı yayımlanan tebliğ ile beraber ‘e-Döviz ve değerli maden alım satım belgesi olarak değiştirildi. Elektronik ortamda yapılan maden alım satım işlemlerinde bu belgenin kullanılması zorunlu hale getirildi.
E-Ticaret Yapanlara E-Fatura Zorunluluğu
Yayımlanan Vergi Usulü Kanunu tebliğine göre e-ticaret yapan satıcılar için de elektronik faturaya geçiş şartları değiştirildi. 2020 ve 2021 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 1 milyon TL olan, 2022 veya sonrasındaki yıllar için ise 500 bin TL ve üzeri satış hasılatı olan satıcılarına e-Fatura kullanımı zorunlu hale getirildi. Yayımlanan yeni tebliğ ile beraber sektörlerin elektronik ortama geçiş hızının artırılması hedefleniyor. Her sene geçiş zorunluluk şartları ve limitleri biraz daha azaltılıyor.
Siz de gerek bu limitler dahilinde zorunlu geçiş gerekse isteğe bağlı geçiş yapacaksanız bizimle iletişime geçerek danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Tüm değişikliklerin yer aldığı Resmi Gazete’ye ulaşmak için tıklayınız.